con No hay comentarios

Walt Disney i els contes de fades

No tots els contes de fades són per a nens. I ni Walt Disney va ser tan cruel ni tampoc és tan ensucrat com ens han fet creure.

 

SINOPSI

Hi ha la creença popular que els contes de fades són històries innocents amb princeses que somnien amb prínceps blaus, ocellets que entonen cançonetes ensucrades, i fades que fan encanteris, convertint carbasses amb carrosses. La idea ha estat sobretot reforçada per les versions en cinema que n’ha fet Walt Disney, on, paradoxalment, se l’ha criticat tant per endolcir massa les històries originals, com ser també el creador d’alguns dels malsons més traumàtics de la nostra infantesa.

En realitat, però, els contes de fades són més perversos del que podríem arribar a pensar, entre d’altres qüestions, perquè no estaven originàriament dirigits a una audiència infantil i no estalviaven elements morbosos (incest, canibalisme, tortures), per fer-los més atractius a les audiències a les quals anaven dirigits.

Aquesta conferència tracta la relació que Walt Disney ha tingut amb els contes de fades i com bona part de la producció que va fer en vida (1923-1966) adaptava alguns d’aquests contes endolcint-los per a unes audiències però mantenint (d’amagat, això sí), alguns elements inquietants.

La sessió intenta delimitar què és el que entenem per un conte de fades, establint aquells elements comuns (universalitat, oralitat, atemporalitat, personatges arquetípics, existència de la màgia, finals feliços), i com els podem distingir dels mites, les faules, les llegendes o els simples contes. I també es fa un recorregut per alguns pels principals autors de contes, no només els més coneguts (Charles Perrault, els germans Grimm, Hans Christian Andersen), sinó també d’altres que en van ser precursors com Giambattista Basile, Gianfrancesco Straparola da Caravaggio, la Baronesa d’Aulnnoy o Charlotte Rose de la Force.

Finalment, es fa una comparació entre les versions “originals” i els adaptacions cinematogràfiques dels tres contes de fades canònics de Disney: Blancaneus i els set nans (1937), La Ventafocs (1950) i La bella dorment (1959).

Lluny de pensar que els contes de fades són patrimoni exclusivament infantil, doncs, aquesta conferència intenta aprofundir en aquest apassionant terreny ple d’encanteris, sorpreses i on els finals no sempre són feliços…

 

– Títol original: “Walt Disney i els contes de fades”

– Any d’estrena: 2021

– Durada: entre 60 i 75 minuts

– Intèrprets: Walt Disney, Alexander Zick, Gianfrancesco Straparola, Giambattista Basile, Baronessa d’Aulnoy, Charlotte Rose de la Force, Charles Perrault, Germans Grimm, Hans Christian Andersen…

 

 

6EC5E6860

També et pot interessar