con No hay comentarios

Shakespeare i el cinema: guia bàsica (I)

 

Una proposta de com ens podem acostar (sense avorrir-nos) a algunes de les grans obres de la dramatúrgia mundial.

SINOPSI

Quan mencionem el nom de William Shakespeare no només evoquem un dels colossos de la literatura universal, i un autor que manté la seva vigència passats més de 400 anys de la seva mort, sinó també, i paradoxalment, una mena de respecte reverencial, gairebé atemoridor, de ser un dramaturg distant, que és jutjat amb lleugeresa com un autor avorrit que té obres on tothom acaba morint al final.

La poca presència del Gran Bard als plans d’estudis, el “vers blanc”, una mètrica sense rima que Shakespeare va utilitzar que li dona una especial sonoritat al recitat però que resulta molt dificil de traduir, i el repte que suposa transmetre amb entusiasme la grandesa de les seves obres, han impossibilitat que hi hagi un acostament més popular a la seva figura més enllà de les seves obres més conegudes.

Sortosament, el cinema ha contribuit enormement a la difusió de la seva obra i en aquesta conferència, la primera de les dues sobre el tema, es proposa una guia bàsica de Shakespeare i les seves obres a través d’algunes de les millors adaptacions que s’han fet en pel·lícules.

La conferència comença amb una aproximació a la seva figura amb dos films: Shakespeare in love (1997), que barreja enginyosament elements de ficció amb paral·lelismes de la vida real del dramaturg; i Anonymous (2011), on s’especula sobre la identitat de qui va escriure les seves obres. I després, la sessió  se centra en un breu anàlisi de cinc de les seves grans comèdies (El somni d’una nit d’estiu, La doma de la fera, El mercader de Venècia i Molt soroll per no res), complementat amb alguns fragments ben escollits de les seves millors versions cinematogràfiques.

En un llenguatge planer, apta per a tots els públics, però sense faltar el respecte a l’autor, la primera part de “Shakespeare al cinema: guia bàsica”, posa a l’abast de qualsevol persona interessada, el descobriment (o redescobriment) d’un dels grans patrimonis literaris mundials.

– Títol original: “Shakespeare i el cinema: guia bàsica (I)»

– Any d’estrena: 2019

– Durada: entre 60 i 75 minuts

– Intèrprets: Joseph Fiennes, Gwyneth Paltrow, Rhys Ifans, Kenneth Branagh, Emma Thompson, Al Pacino, Jeremy Irons, Richard Burton, Elizabeth Taylor…

6EC5E6860

També et pot interessar