con No hay comentarios

Peter Pan: Orígens i variacions d’un mite clàssic

 

 

Un viatge per conèixer les interioritats, els secrets i la crua realitat d’un dels mites essencials que defineixen la infantesa

SINOPSI

El famós personatge popularitzat arran de les seves adaptacions cinematogràfiques és un dels icones infantils per excel·lència, que va molt més enllà d’allò que anomenem “conte”. Temes com negar-se a créixer, el viatjar al país de Mai Més, els nens perduts, o la relació d’amor i odi amb el capità Garfi, formen part de matèries i estudis psicològics, fins al punt que científicament es parla de la “síndrome de Peter Pan” i la “síndrome de Wendy”.

La conferència introdueix la vessant mitològica del personatge, el déu Pan, divinitat de pastors, ramats i boscos, que recorria l’Arcadia espantant nimfes (d’aquí, la paraula Pànic), i analitza la turmentada figura del seu creador, l’escocès James Mathew Barrie (1860-1937), que es va inspirar en una família real, els Llewelyn Davies i un dels seus cinc fills, Peter, per escriure la seva famosa història.

Estrenada en teatre l’any 1904, la sessió inclou apunts i escenes de les diverses variacions que s’han fet del mite, incloent la muda de 1924, la famosa de Walt Disney de 1953, i la de P. J. Hogan dirigida l’any 2003. També es comenten les diferents versions que se n’han fet, incloent la d’Steven Spielberg (Hook, 1991), o Marc Forster (Descubriendo nunca jamás, 2004).

Passats més d’un segle des de la seva estrena, Peter Pan continua més viu que mai en una societat com la nostra infantilitzada i immadura, que fa certa, encara que en un altre sentit, la famosa sentència de Barrie: “res interessant ens passa a partir dels 12 anys”.

hqdefault

 

– Títol original: “Peter Pan: orígens i variacions d’un mite clàssic”

– Any d’estrena: 2006

– Muntatge del director: 2007

– Durada: entre 60 i 75 minuts

– Intèrprets: James M. Barrie, Johnny Depp, Virginia Brown, Mary Brian, Walt Disney, Jeremy Sumpter, Dustin Hoffman, Gwyneth Paltrow…

 

 

6EC5E6860

També et pot interessar