Introducció

El cinema és l’expressió artística més moderna: va néixer fa poc més de cent anys i en els seus inicis va ser menyspreat per aquells que creien que l’art havia ser superior. Fins que un grapat d’artistes no només el van elevar de categoria sinó que també van ser capaços que pogués influir en milions de persones d’arreu del món, arribant a convertir tot el segle XX en la centúria de la imatge.

Difícilment trobarem algú a qui no li agradi al cinema o que no s’hagi identificat mai en cap pel·lícula. El cinema té la capacitat de ser un art, però també una emoció. Aquestes conferències intenten explicar algunes històries del cinema. N’hi ha moltes, és clar, però ens centrem en aquelles que poden interessar tant al que és cinèfil impenitent com aquell que intueix que allò que hi ha darrera les càmeres pot arribar a ser més interessant que les pròpies pel·lícules.

Aquí presentem una quarentena de conferències que des de l’any 2001 han estat presentades a Aules d’Extensió Universitària, Instituts i Universitats. Cadascuna d’elles està profusament documentada i complementada amb anècdotes i imatges curosament seleccionades.

Malgrat que totes les conferències són independents, també n’hi ha d’altres que estan agrupades per cicles i temàtiques i que, impartides conjuntament, donen una visió més àmplia dels autors i les temàtiques tractades.

Unes conferències, doncs que només pretenen evidenciar el magnífic llegat cinematogràfic del segle XX i part del XXI, i que només necessiten de les tres paraules màgiques per començar: “llums, càmera, acció…”.