con No hay comentarios

Diccionari del Cinema Negre (M-Z)

 

Segona part de les principals claus per entendre el cinema negre en forma de diccionari (M-Z)

 

SINOPSI

Segona i darrera part de la conferència que amb el mateix nom, “Diccionari del Cinema Negre (A-L)”, pretén aportar una completa radiografia del gènere repassant les seves constants més característiques a través de les inicials de la segona meitat de l’abecedari, el que abraça des de la lletra M (de Moralitat) a la Z (de final).

I és que el cinema negre és quelcom més que una col·lecció d’arquetipus protagonitzats per cínics detectius i perverses femmes fatales ambientats en grans urbs deshumanitzadores. Tot i que té diversos antecedents, el gènere sorgeix en un període molt concret del segle XX (els anys 40, en plena Segona Guerra Mundial), i, a causa en part dels horrors del conflicte bèl·lic, però d’altres que s’hi afegiran, s’acabarà fixant en els aspectes més foscos de la societat (les presons, el món de la boxa), fins i tot la que sembla que hauria de ser més respectable (la policia o la justícia).

Per primera vegada en la història del cinema, doncs, una ambigüitat moral, unes atmosferes malsanes, unes vides marcades per la fatalitat i uns finals que seran inevitablement tràgics, presidiran un tipus de cinema que s’allargarà fins a finals dels anys 50 amb la magnífica Sed de mal (Orson Welles, 1958), encara que la seva influència arriba fins als nostres dies.

En aquesta segona conferència es repassen, entre d’altres, els inicis del gènere (O d’Origen), alguns dels seus films més destacats, com Perdición (Billy Wilder, 1944), Rififí (Jules Dassin, 1955) o El tercer hombre (Carol Reed, 1950); les principals actrius que van interpretar films ben destacats (Rita Hayworth, Barbara Stanwick, Veronica Lake), i altres característiques que marcaran aquest tipus de cinema, com la V de Violència, la U d’Urbs, o la X de Xantatge.

Malgrat tocar elements tan sòrdids, són difícils d’explicar les causes de la pervivència del gènere: potser per la seva ambiguitat, potser pel desencís inherent a l’època en què es van fer, potser perquè reflecteixen, malgrat tot, el glamur del vell Hollywood, o potser perquè, com el falcó maltès, són pel·lícules que estan rodades amb el material del qual estan fets els somnis.

 

– Títol original: “Diccionari del Cinema Negre (M-Z)”

– Any d’estrena: 2022

– Durada: entre 60 i 75 minuts

– Intèrprets: Fred MacMurray, Barbara Stanwick, Dana Andrews, Joan Bennett, Rita Hayworth, Orson Welles, Joseph Cottten, Richard Widmark, Lee Marvin, Kirk Douglas…

 

 

6EC5E6860

També et pot interessar

Diccionari del Cinema Negre (A-L)

Més Informació