con No hay comentarios

Diccionari del Cinema Negre (A-L)

 

Primera part, en forma de diccionari, de les principals claus per entendre el cinema negre.

 

SINOPSI

En l’imaginari col·lectiu, quan parlem del cinema negre de seguida ens vénen al cap una sèrie de constants identificatives que s’acosten a uns arquetipus: detectius amargats amb tendència a la beguda, femmes fatales que utilitzen als homes, pistoles fumejants, carrers mullats, llums de neó, crims sense resoldre i uns finals que inevitablement concorren a una fatalitat que s’endevina des del principi de la pel·lícula.

Però, com acostuma a passar, hi ha quelcom més que tot això, i si analitzem el context històric en què es van rodar la immensa majoria d’aquestes pel·lícules,  ens trobarem amb una actitud vital que ens pot proporcionar molta informació del moment en què el gènere triomfava. No és casual que sigui precisament el món de després de la Segona Guerra Mundial, amb una sèrie de valors que durant generacions semblaven immutables, que s’ensorren pels horrors viscuts. Però també la incertesa d’un futur que no s’endevina gens esplendorós, i un present, amarat d’una angoixa existencial, que en cinema es traduirà, entre altres elements, en l’esplendor d’aquest gènere.

Aquesta és la primera de dues conferències que proposa un acostament al cinema negre recorrent totes les lletres de l’abecedari, talment com ho va fer l’escriptora Sue Grafton al seu “Alfabet del Crim”. Així, cada lletra defineix un terme que ens ajuda a entendre la història, les constants, els intèrprets i les principals definicions del gènere. Començant per la A d’Acotació i acabant amb la L de Laura (la magnífica pel·lícula d’Otto Preminger), aquesta primera conferència parla dels seus actors més característics (amb la B de Bogart), els creadors de les principals pel·lícules (D de Directors), els autors de les novel·les que les van inspirar (E d’Escriptors), el gènere que ho va començar tot (G de Gàngsters), o el destí que els acaba arrossegant a tots (F de Fatalitat), entre d’altres.

I per tant, no hi falten ni Humphrey Bogart, Dana Andrews o Burt Lancaster. Ni tampoc El halcón maltés (1941), El cartero siempre llama dos veces (1946), o La Jungla del asfalto (1950).

I és que, malgrat que ja estigui allunyat en el temps, la influència del cinema negre encara està ben present als nostres dies.

 

– Títol original: “Diccionari del Cinema Negre (A-L)”

– Any d’estrena: 2022

– Durada: entre 60 i 75 minuts

– Intèrprets: Humphrey Bogart, Lana Turner, Burt Lancaster, Edmond O’Brien, Paul Muni, William Powell, Sterling Hayden, Edward G. Robinson, Lauren Bacall, Dana Andrews…

 

 

6EC5E6860

També et pot interessar

Diccionari del Cinema Negre (M-Z) 

Més Informació