con No hay comentarios

Cinema & Societat

 

 

Un recorregut pel segle XX per veure com el seu art per excel·lència, el cinema, ha influït en modes, costums i pensaments.

 

SINOPSI

El cinema, o més ben dit, la ficció representada dalt d’un escenari o en una pantalla, conserva, malgrat els anys i les transformacions, una hipnòtica capacitat d’influir en els espectadors. Des del famós Mite de la Caverna de Plató on se’ns descriu que els homes accceptem la realitat de les ombres projectades des de l’exterior, no ha estat fins al segle XX que aquesta capacitat s’ha evidenciat més que mai en el cinema.

Aquesta conferència analitza breument aquest fet des d’un punt de vista històric, i de com ja el teatre (en una obra tan significativa com Hamlet de Shakespeare), ja en va treure molt de profit. De manera que es veuen exemples relacionats amb la moda, de com les dones van començar a portar pantalons arran de Marlene Dietrich, o de com els homes van deixar de portar samarreta quan Clark Gable, a Sucedió una noche (1934), no en portava. A la Segona Guerra Mundial, el cinema de propaganda (és a dir, conscienciador que aquella guerra era per a una bona causa) va estar ben present en els dos bàndols, i posteriorment, amb la guerra freda, hi ha hagut pel·lícules que de manera més o menys dissimulada, han exercit una influència no sempre explícita. Fins i tot ara, el cinema encara exerceix, encara que de manera ja gairebé residual, aquesta capacitat.

A través de fragments de pel·lícules i fotografies, antigues i modernes, es posen exemples ben coneguts d’aquesta llarga trajectòria del cinema com a marcador de tendències.

movie audience

 

– Títol original: “Cinema & Societat: com les pel·lícules ens han influït”.

– Any d’estrena: 2001

– Muntatge del director: 2003

– Durada: entre 60 i 75 minuts

– Intèrprets: Kenneth Branagh, Derek Jacobi, Marlene Dietrich, Jean Harlow, Clark Gable, Humphrey Bogart, Gary Cooper, Kathy Bates…

 

 

6EC5E6860

També et pot interessar